torsdag 1 mars 2018

Välkommen till familjen Ida :)Fastän jag innerst inne önskar mig en hund till familjen och varit av den åsikten att inget mindre än en kanin flyttar in hos oss, så blev min och barnens husdjurs feber så stor att jag började studera lite olika alternativ.
Hunden kommer när det är daggs men både jag och barnen ville ha något mjukt att paja.
Vet inte riktigt hur jag kom på den vägen men började läsa mer om Hamstern. och destu mer jag läste och tittade på bilder så blev jag mer intresserad.
Gick med i en hamster facebook grupp, jep du läste rätt ;) och fick mer svar på frågor och en lista på uppfödare att kontakta.
Allt gick rätt så snabbt och så hade jag plötsligt bestämt träff i Borgå med en uppfödare.
På en vecka skulle jag då skaffa en bur och allt som en hamster behöver, undviker att köpa nytt så via facbook hittade jag en begagnad bra bur.
Så en söndag åkte jag och flickan onnibus (ps en helt supr bra busslinje)och tärffade en tant som gav oss en fluffig liten hamster flicka :)
varför en hamster?
-En hamsyer är ett nattdjur så den sover under dagen, man behöver inte skynda sig hem från jobbet för den skull.
-Hamstern är lätt att sköta, så länge den har rätt så stor bur, mat, vatten och lite "frispring" på golvet så borde de må rätt så bra.
-En hamster lever ensam så man behäver inte skaffa två.
-Hamtren är i princip allätare, äter allt från kött till till sallad.
-Hamsterns livslängd är 1.5-3år så man är inte bunden så länge.
-Buren renas med 2-4 veckors mellanrum. Kräver inte så mycket av ägaren


Hur har det gått?
Redan första kvällen visade det sig att vår Ida är en nyfiken typ. Hade läst om hamstrar som i många veckor bara varit i gömman... inte hon, nej, hon inspekterade buren och höll på länge redan första kvällen. Efter en vecka började hon klättra upp längs med armen då man satte den i buren.
Nu är hon en riktigt bra kaveri som gärna vill ut ur buren och springa omkring och snusa på allt. Klättrar på oss alla och är nyfiken på allt.
Hon brukar bli aktiv där vid 19.30-20 tiden, så barnen hinner bra njuta va hennes sällskap innan lägg daggs.
Sen springer hon i sitt hjul eller bökar omkring under natten. Men inte en natt så att det skulle ha stört oss. Barnen är ivriga då de får bygga olika labyrinter tex av duplon åt henne och så tycker de om att bara sitta vid buren och titta på vad hon gör :)
Vi har nu redan bytt bur, då hennes första blev lite liten snabbt (det  blir en lande bur).
Vi har köpt begagnade Duna burar. Duna är en bur av plast som har galler upptill som lock. Det finns olika modeller och storlekar. Nya ligger där vid +-100€ medan man får begagnade för +-50€

Mannen i huset var nog inte så ivrig över hela iden med att skaffa en liten gnagare, men nu är han en av dom som sittervid buren och tittar vad hon gör och pajar henne snällt då hon kommer klättrande på honom om vi sitter i soffan ;)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar