onsdag 29 mars 2017

På svenska och barnböcker

Jag skrev ju förra veckan om att jag ville ändra lite på bloggen, bla. börja skriva på svenska.
Jag bad om kommentarer om vad som är bra och vad som är dåligt och vad läsarna vill ha mer och vad mindre av... Fick inte en ända kommentar! Gissar på att allt är bra så som det är då :)
Men gjorde ändå ett beslut att börja skriva på svenska, det bara känns bättre så dådet är mitt modersmål. Tänkte att veckosluts tipsen kunde ännu komma även på finska men allt annat blir på svenska från och med nu.
Varnar ändå språkpoliserna att jag lider av dyslexi, så är menigsuppbyggnaderna konstiga eller finns det stavfel så vet ni vad det beror på.
Kategorierna under varje inlägg förblir på finska, då jag inte mer kan ändra på dem.

På tal om språk så tänkte jag skriva lite om barnböcker. Det skrivs mycket nu om böcker och det ges tips om olika böcker på tv, facebook och i bloggar. Jag tycker det är roligt att få tips om nytt och får alltid en liten kick och läser extra mycket åt barnen några dagar i rad...

Våra barn tycker massor om att höra sagor och se på bilder och frågar och partar massor om det som händer i deras böcker. Jag igen är ganska lat på att läsa högt, mne det blir nog ändå en hel del sgaor under veckorna. Tror barnen inte blir så läa på att höra samma saga om och om igen men jag som läser tappar nog lite inspirationen till att läsa och leva in mig i sagan, om jag läser samma bok varje kväll. Så då och då kan det vara bra att fylla på i bokhyllan.

Hemma har vi en massa böcker från då jag var liten, barnen får även nu och då nya böcker till födelsedag och julklapp. Vi går även till bibban ibland, men tycker faktist att de är lite snuskiga ( brukar putsa bokpärmarna med decinfierigsmedel innan någon får läsa dom, hahah).

Men böcker är ju inte direkt billiga i Finland. Går man till Akademen eller Suomalainen får man betala en 10-20€ för en bok, det tycker jag att är gansk dyrt!
Vill man komma billigare undan skall man passa på att gå till bokmässan som är på hösten i Helsingfors mässcentrum... men orkar man inte vänta till hösten så lönar det sig att beställa från Adlibris!
De har ett enormt urval på barnböcker, finska, svenska, engelska.... de har bra erbjudanden och normla pris på barnböcker ligger långt under en tia. De är även gratis att beställa om man inte har så brottom med att få hem böckernn och t.o.m. då kommer de innom en vecka.
Adlibris har även en bra urval på pysselsaker!

Beställde här förra veckan en hög med böcker från Adlibris och hela beställningen på nio böcker låg lite på 40€.

Det var nästan som jul att få titta vad som fanns i lådan


Beställde lite av allt, böcker med lite längre texter att läsa åt barnen, lättlästa böcker för vår första klasist och så några söta Belle & Boo böcker åt vår lilla som fyller 4:a i maj.
Vesta-Linnea känner säkert alla till.
Hög igenkännigs faktor i dessa berättelser...
Sov nu Vesta-Linnea är faktist ganska lång, vår minsta orkade inte höra tillslut :)


Belle & Boo är bästa vänner, en flicka och hennes kanin.
Det gör roliga saker tillsamanns och sagorna är söta och bilderna ännu sötareHej och hå kläder på är en fartfylld bok som är rolig att läsa för mindre som lär sig att klä på sig själv.
Ensam hemma, en rolig berättelse om en kanin som blir ensma hemma då de andra i familjen åker bort.
Mot spökslottet är en lite skrämmande bok, men som man kan läsa på många olika sätt, skrämmande, men roliga bilder, med ett rätt så humoristiskt slut ;)Lätta lästa böcker åt 7-åringen.
Solgatan böckerna handlar om en skolkalss som gör allt möjligt, sidorna har 1-3 rads meningar och är alltså en bra börja läsa bok.
De två andra har vi ännu inte läst, men de har lite mer text men är lättlästa de också.


4-åringen tycker mest om att berätta själv om bilderna. Korta sagor är för tillfället roligast för henne, blir det för långt, säger hon "det taaar så länge" och stänger boken.
7-åringen igen skulle kunna lyssna hur länge som helst, jag igen blir trött i rösten om jag måste läsa högt för länge.
Så vi brukar till godnatt saga välja en kort och en lite längre. Då är alla nöjda!

Det sägs och uppmanas att läsa åt barn varje dag! Men jag måste erkänna att hos oss blir det nog inte varje dag.... joo säkert 4 kvällar i veckan och ibland då vi kommer hem, men kanske inte så mycket som man borde. ibland är det bara lättare att sätta på en film åt barnen och så får alla slöa. Men med nya böcker blir det som sagt alltid lite fjång på vår läshobby och då läser vi massor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar