torsdag 20 augusti 2015

miten kohdella muita

"Jotain olen tehnyt oiken lasten kasvatuksessa... Samalla viikolla lapsiamme kehutaan kahdesti miten hyvin he leikkivät kaikkien kanssa, ottavat muut huomioon, ei jätä ketään ulkopuolelle eikä kiusaa. Nyt kun tarhat, eskarit ja koulut ovat alkaneet niin muistakaa kaikki lasten vanhemmat käydä keskustelua lastenne kanssa miten muita ihmisiä kohdellaan. Rohkaiskaa lasta leikkimään muiden lasten kanssa heti jo pienenä ja antakaa heidän myös leikkiä. Mutta muistakaa, oli kasvatustapa sitten mikä vaan niin opettakaa lapsianne että kiusata ei saa!!!
T: Ylpeä äiti"

Tämän tekstin kirjoitin facebook sivulleni alkuviikosta.
Halusin tuoda asian esille myös täällä blogin puolella sillä sehän sopii hyvin blogini aiheeseen.
Vaikka en kirjottele kasvatusmenetelmistä oikeastaan mitään koska se on jokaisen om asia niin haluan tuoda esille yhden tärkeän asian joka pitäisi kuulua jokaisen tapaan kasvattaa omaa lasta. 

Lasten kanssa pitää jutella ja tehdä selväksi miten muita ihmisiä kohdellaan. Se on aika lailla a ja o siinä miten lapsi/ ihminen pärjäilee tulevaisuudessa muiden ihmisten kanssa.
Me olemme jo pienestä pitäen rohkaistu lapsiamme leikkimään muiden lasten kanssa, ei pakotettu mutta yritetty ohjata leikki esim puistossa muiden lasten pariin. Kun lapset leikkivät muiden lasten kanssa seuraamme koko ajan että leikki etenee "oiken" tarkoittaen että ei jätetä ketään ulkopuolelle, ei kiusata eikä käyttäydytä väkivaltaisesti. Monesti näkee että vanhemmat eivät puutu vaikka jonkun lapsi käyttäytyy huonisti ja kohtelevat toista lasta ilkeästi. Me puutumme heti jos jokin näistä piirteistä ilmaantuu. Emme kasvata muiden lapsia vaan juttelemme asiasta omien lasten kanssa.
Kaikkien kanssa ei tarvitse olla kaveri tai tulla toimeen mutta kaikkia pitää kohdella hyvin ja kaikille pitää olla kiltti. Pitää olla kohtelias ja otta muita huomioon.
Kiusaaminen jättää ikuiset arvet jo pinelle lapselle, ei ole olemassa "ei niin vaarallista" kiusaamista, kiusaaminen on aina kiausaamista ja sitä ei saa tapahtua!!

Eli oli kasvatustapa mikä vaan niin mieti miten haluat että muut kohtelevat sinun lastasi... opeta hänelle samat tavat.

p.s 
en ole mikään kasvatusmenetelmien expertti tai täydellinen äiti, mutta näköjään jotain olen tehnyt oikein kasvatustavoissanin kun oppi on mennyt perille :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar